Posiłki na pokładzie
Nasze kubki smakowe stają się coraz bardziej wyrafinowane, a my jesteśmy pokoleniem, które ma obsesję na punkcie udostępniania wszystkiego w mediach społecznościowych, więc nacisk kładzie się na linie lotnicze, aby serwowały coś bardziej apetycznego i przyjaznego dla Instagrama.
Większość pasażerów nie kwestionuje tego, skąd pochodzi ich jedzenie (szczególnie to darmowe), ani w jaki sposób do nich dotarło, pomimo tego, jak niewiele jest informacji na temat wyboru i procesu przygotowywania posiłków. Czy ktoś wznosząc się w powietrze, odrzuciłby darmowe jedzenie na pokładzie samolotu?
Branża usług cateringowych dla linii lotniczych jest warta 6 miliardów dolarów w Stanach Zjednoczonych, ale przeciętny podróżnik nie ma zbyt wiele zakulisowej wiedzy na temat tego, jak wytwarzana jest kiełbasa. W rzeczywistości walczyłem ze znalezieniem źródeł chętnych do wyjaśnienia tajników jedzenia w samolotach.
Podczas gdy większość głównych przewoźników ma zespoły szefów kulinarnych, które przeprowadzają burzę mózgów nad menu, polegają oni na firmach cateringowych, które pomagają im produkować tysiące posiłków dziennie. Jedzenie w samolocie nie zawsze było podawane w plastikowym pudełku. Podobnie jak w przypadku wszystkiego, co związane z nowoczesnymi podróżami lotniczymi, posiłki i logistyka ich przygotowania są stale dopracowywane, aby były bardziej wydajne i, najlepiej, aby poprawić wrażenia klientów.
Jak przygotowywane są posiłki lotnicze?
Posiłki są zwykle przygotowywane na ziemi w punktach gastronomicznych w pobliżu lotniska, a następnie są transportowane do samolotu i umieszczane w lodówkach, gdzie stewardessy mogą się ogrzać i podać na pokładzie. Firmy cateringowe są bardziej jak pośrednicy, którzy pomagają liniom lotniczym masowo produkować tysiące posiłków dziennie; Za projekt menu odpowiada zwykle zespół cateringowy linii lotniczej.
Biorąc pod uwagę liczbę linii lotniczych (zarówno krajowych, jak i międzynarodowych), które serwują jedzenie na pokładzie, istnieje pewna zgodność między tymi trzema głównymi grupami cateringowymi.
Posiłki są zaprojektowane tak, aby zmiana wysokości i ciśnienia nie wpływała poważnie na żywność. Kucharze linii lotniczych lub grupy cateringowe zazwyczaj udzielają personelowi pokładowemu instrukcji dotyczących podgrzewania, a nawet podawania jedzenia.
Czy posiłki na pokładzie samolotu są całkowicie bezpieczne do spożycia?
Zdarzały się jednak udokumentowane przypadki zatruć pokarmowych, ale żaden nie był na tyle poważny, by zamknięto lotniczą placówkę gastronomiczną.
Zgodnie z wytycznymi, grupy cateringowe muszą być kontrolowane co trzy do pięciu lat. Dochodzenie wykazało, że chociaż inspekcja może ujawnić naruszenia bezpieczeństwa, jednak linie lotnicze i firmy cateringowe rzadko są karane. Inne badania wykazały, że jeśli chodzi o kwestię wody pitnej, jej jakość różni się w zależności od linii lotniczej. Jednak większość zapewnia pasażerom bezpieczną wodę, która nie wpływa negatywnie na organizm podróżujących.
Niektóre linie lotnicze oferują gościom wodę butelkowaną, ale jeśli pijesz gorący napój, taki jak kawa lub herbata, prawdopodobnie woda ta nie pochodzi z butelki. Linie lotnicze są zobowiązane do dezynfekcji zbiorników na wodę tylko cztery razy w roku, a podczas lotów międzynarodowych zbiorniki są czasami uzupełniane w innych krajach. Chociaż te odkrycia mogą brzmieć niepokojąco, niekoniecznie oznacza to, że żywność i woda w liniach lotniczych są tak niebezpieczne.
Dlaczego jedzenie w samolocie smakuje inaczej?
Latanie na dużej wysokości zmienia zmysł smaku i zapachu. Ostatnie badania wykazały, że ludzie jedzący w otoczeniu ciągłego głośnego hałasu uważają, że jedzenie jest mniej słodkie i mniej słone. Na szczęście w dzisiejszych czasach linie lotnicze opracowały menu uwzględniające specyfikę jedzenia na wysokości, wybierając dania na bazie pomidorów, ponieważ ich smak wydaje się nie zmieniać znaczącą podczas wznoszenia się w powietrze.
Jedzenie samolotowe w tanich liniach lotniczych
Budżetowi europejscy przewoźnicy krótkodystansowi, tacy jak easyJet, Ryanair i Monarch, nie zapewniają żadnych darmowych posiłków ani napojów w samolocie.
Jedzenie samolotowe w liniach lotniczych średniej klasy
Dobrą wiadomością jest to, że linie lotnicze średniej klasy, takie jak Thomas Cook Airlines i Thomson Airways, zapewniają bezpłatne posiłki tylko podczas lotów długodystansowych.
Jedzenie samolotowe w liniach lotniczych wysokiej klasy
Lot pierwszą klasą zapewnia wykwintne posiłki i lżejsze przekąski przygotowane przez najlepszych szefów kuchni oraz pełne doznania kulinarne z obsługą barową w cenie biletu.